În memoria românilor și a eroilor neamului care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, cu ocazia Centenarului României, Jandarmeria Română, prin structurile montane, își propune să celebreze acest eveniment national într-un mod inedit: o echipă formată din jandarmi montani cu experiență desfășoară activități cu specific montan, planificate pe parcursul întregului an. 

   Prima acțiune  pe care Echipa Națională Montană și-o propune este escaladarea vârfului Omu (2514 metri) din Munții Bucegi, cu arborarea Drapelului Național, activitate ce marchează debutul proiectului de celebrare a Centenarului Marii Uniri,  precum și aniversarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859.

    Echipa este formată din:

1.     Lt.col. Bâlbâe Simon – Inspectoratul General al Jandarmeriei Române

2.     Mr. Miu-Grigorescu Lucian – Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

3.     Plt.adj.şef Vintilă Florin – Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

4.     plt.maj. Goran Ciprian – Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

5.     Plt.maj. Mihalcea Mihail – Centrul de Perfecţionarea Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia

6.     Plt.adj. Gârniţă Constantin – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov

7.     Plt.adj. Bârligă Marian – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov

8.     Plt.adj. Blajiu Marian – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov

9.     Plt.maj. Muntean Florin – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu

10.                        Plt.maj. Cernăianu Cristian Vasile – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara

    A avut numeroase ascensiuni în Carpații României (toate condițiile meteorologice), numeroase participări la ultramaratoane montane, trasee de alpinism și escaladă și concursuri de salvare montană . Cea mai importantă reușită a fost marcată de anul 2013 (Mont Blanc).
    Plutonierul adjutant șef Vintilă Florin are următoarele “cuceriri” notabile: 2006-Mont Blanc, 2006-Matterhorn și 2008-Khan-Tengri.
Plutonierul major Goran Ciprian a participat la numeroase concursuri de salvare montană, a avut ascensiuni în Carpaţii României (toate condiţiile meteorologice), a participat la ultramaratoane montane, trasee de alpinism și escaladă.
   Plutonierul major Mihalcea Mihail este monitor internațional de schi(ISIA). Este alpinist de performanță în cadrul C.S. Armata Brașov. În anul 2016 a urmat stagiul de formare profesională “Introducere în nivologie și estimarea riscului de avalanșă” .
   Plutonirul adjutant Gârniţă Constantin a practicat alpinismul de performanță în perioada 1986-2000 la cluburi precum ASA Brașov și Torpedo Zărnești. Este multiplu campion la alpinism, cățărare și coardă dublă. Anul trecut a escaladat masivul Mont Blanc.
Plutonierul adjutant Bârligă Marian a primit diplomă de excelență din partea A.T.O.P. Brașov (erou al comunității) în anul 2014, iar în anul 2015 a fost recompensat de către președintele României cu medalia “Bărbăție și credință”. 

  Plutonierul adjutant Blajiu Marian a fost jandarmul anului 2011 și a primit, din partea A.T.O.P. Brașov, diploma de excelență cu titlul de “Erou al comunității”. Anul trecut a escaladat vârful Mont Blanc.

  Plutonierul major Muntean Florin este pasionat de schi alpin și off-road. Are următoarele ascensiuni montane: România-toate vârfurile de peste 2500m vară și iarnă, 2010- vârful Gran Paradiso (Italia), 2013- vârful Gerlachovsky (Slovacia). În anul 2017 a avut o tentativă de a escalada vârful Mont Blanc (Franța).

   Cine sunt ei? Ziarul Libertatea spunea despre locotenent-colonelul Bâlbâie Simon că a escaladat munții socotiți acoperișul bătrânului continent, masivi ce-și au piscurile înfipte parcă în cerul cu care se contopesc la mii de metri de pământ. ”Francezul” Mont Blanc și ”rusul” Elbrus au fost cuceriți  în expediții spectaculoase, dar extrem de periculoase și de istovitoare, de ofițerul alpinist care se pregătește chiar și un an și jumătate pentru asemenea provocări.
Maiorul Miu-Grigorescu Lucian este Şeful Catedrei Schi Alpinism şi Prim Ajutor de Bază la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia. 

    Plutonierul major Cernăianu Cristian Vasile a escaladat vârful Mont Blanc în anul 2013. Își desfășoară activitatea la Postul Montan Parâng încă din anul 2005.

     Jandarmeria Română a fost alături de români în momentele principale din istoria modernă. A participat alături de armata română la acțiunile și marile bătălii purtate în Primul Război Mondial, precum și la asigurarea ordinii necesare funcționării României Mari.

    În acest sens, având în vedere că în anul 2018 România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, iar Jandarmeria Română, ca instituție de stat, celebrează acest moment de maximă însemnătate pentru țară, considerăm că activitățile preconizate a se desfășura cu structurile montane vor promova identitatea națională și vor aniversa, într-un mod nou dar cu profunde implicații istorice, Centenarul României Mari.