Exercițiu internațional de intervenție, organizat în România

În data de 10 octombrie a.c., în localitatea Daia din județul Giurgiu, jandarmii din unitățile speciale de intervenție naționale și europene au intervenit pentru gestionarea unei situații de criză transfrontalieră, în domeniul ordinii publice, privind luarea de ostatici.

 

Acesta este, de fapt, scenariul unui exercițiu organizat de structurile jandarmeriei și de cele ale poliției române, cu scopul de a verifica modul în care polițiștii și jandarmii din unitățile speciale de intervenție naționale și europene acționează pentru gestionarea unei situații de criză transfrontalieră, privind luarea de ostatici. 

 

În exercițiu au fost angrenați polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Centrul Operațional), jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și luptători ai EKAM  Grecia, EAO Cipru și SUCT  Bulgaria.

 

Exercițiul s-a desfășurat fără evenimente deosebite, unitățile speciale de intervenție române demonstrând că sunt pregătite să acționeze în cazul unor situații de criză transfrontalieră, în domeniul ordinii publice.

 

Aspectele constate și propunerile pentru îmbunătățirea intervenției au fost dezbătute de specialiștii implicați și vor sta la baza pregătirii polițiștilor din cadrul unităților speciale de intervenție și de suport operativ.

 

Acest exercițiu a făcut parte din cel organizat la nivel european –  Atlas Common Challenge (ACC II). Activitățile s-au desfășurat concomitent pe teritoriul a șapte state, în cadrul a șapte evenimente diferite.

 

Unitățile speciale de intervenție naționale ale statelor au fost sprijinite în cadrul acțiunilor desfășurate de către structurile similare din țările vecine sau apropiate ca poziționare geografică.

 

În domeniul cooperării internaționale privind intervenția în situații de criză, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată, în completarea prevederilor Convenției PRUM, Decizia 617/2008/JAI.

 

Această decizie reglementează posibilitatea cooperării între unitățile speciale de intervenție ale Grupului ATLAS – Special Intervention Units (SIU), în situații de criză majoră, prin sprijin reciproc constând în: armament și echipamente speciale, experți și resursă umană specializată (luptători).