Interviu cu Andrea Paris

Colonelul Andrea Paris a urmat cursurile Colegiului Militar "Nunziatella" din Napoli, (1983-1986), ulterior absolvind Academia Militară(1986-1988) și Colegiul Ofițerilor Carabinieri( 1990). După absolvirea Academiei Militare a fost avansat în gradul de locotenent.Cariera sa include misiuni operaționale în Vicenza, Trapani, Riva del Garda, Genova, Torre Annunziata și Brindisi, precum și schimburi de experienţă în calitate de ofițer de stat la sediul general al carabinierilor.

V-ați asumat datoria în calitate de director al Centrului de excelență al Politicii de Stabilitate NATO în august 2015. Care au fost obiectivele dumneavoastră  atunci, cum au evoluat?

Obiectivul, bineînțeles, din acel moment a fost stabilirea unui centru care ar putea fi eficient și valoros pentru NATO. De fapt, trebuie să spun că acest obiectiv a fost realizat deoarece centrul este activ, este eficient și oferă produselor valoroase NATO.

Cum rămâne cu viitorul? Despre lecțiile învățate?

Ei bine, viitorul … viitorul este provocator, se schimbă mereu, deoarece NATO se schimbă și se adaptează provocărilor emergente. Deci CEO se adaptează la aceeași direcție în care se îndreaptă NATO.
Viitorul, pe care îl văd, este de a avea o Poliție de Stabilitate ca o nouă capacitate consolidată în cadrul NATO, cu posibilitatea de a sprijini operațiunile militare ale NATO cu componente ale poliției formate din forțele de tip jandarmerie.

Acest tip de forțe despre care vorbiţi … ne gândim la o mulțime de culturi.
Cum evoluează împreună?

Nu toate țările au forțe de jandarmi.

Da, dar există multe mentalități diferite.

Absolut. De fapt, Centrul încearcă să se apropie de fiecare țară și de fiecare forță pentru a găsi echilibrul punctelor de vedere diferite. De exemplu, Italia și România au același punct de vedere: că Poliția de Stabilitate nu este Poliția Militară.
Alte țări din cadrul NATO, inclusiv unele țări care au forțe de tip jandarmerie, văd Poliția de Stabilitate ca o funcție a Poliției Militare. Desigur, aceasta este o problemă de dispută și este o chestiune de discuție în cadrul NATO.

 A lua o decizie nu este întotdeauna ușor. Care a fost cea mai grea decizie în cariera dumneavoastră?

Hmmm … asta e dificil. Probabil, cea mai grea decizie a fost să mă alătur Carabinierilor. Vreau să spun, când ai optsprezece ani … am participat la Colegiul Militar în fața Academiei Militare. Așa că m-am alăturat armatei când aveam șaisprezece ani.

Şaisprezece?

Acest lucru este încă posibil în Italia. Și, atunci, după colegiu, a trebuit să iau o decizie. Și am avut două opțiuni: una, pentru a participa la o universitate civilă și pentru a deveni diplomat, iar cealaltă pentru a deveni ofițer de carabinieri. Acestea erau cele două vise ale mele. Și probabil aceasta a fost cea mai dificilă alegere.

Ați lucrat îndeaproape cu jandarmii români. Care este opinia dumneavoastră? Sunt profesioniști?
Care este valoarea adăugată a muncii lor la Vicenza?

Voi fi foarte sincer despre jandarmii români: sunt foarte eficienți, profesioniști. Nu vă mint! Aceasta este realitatea, Jandarmeria Română susține foarte mult Centrul de Excelență și aduce o mare contribuție valoroasă la Centrul de Excelență.
Cel mai mare efort al Jandarmeriei Române este în zona lecţiilor învățate. Și col. Stegăroiu, lt.col. Sîia, au dezvoltat această zonă. Nu era nimic înaintea lor acolo. Așa că au dezvoltat toată această zonă de la începutul începutului.
Astfel, ei au putut chiar să elaboreze primul sprijin comun de analiză privind politica de stabilitate în ceea ce privește sprijinul pentru documente și analizele comune.
A fost primul raport făcut vreodată de Centrul de Excelență. Deci, noi am fost primii în NATO, după doi ani de la înființarea noastră, Departamentul Lecțiilor învățate a reușit să facă ceva pe care ceilalți directori executivi nu l-au putut face în … zece ani.

Se pare că a fost un succes!

A fost un mare succes! Deci, contribuția Jandarmeriei Române este cu adevărat … mare! Trebuie să fiți mândru că sunteţi un jandarm român.

Știm cu toții despre protestul organizat în Piaţa Victoriei din București, în data de 10 august, anul trecut. S-a încheiat cu violență. Dar au fost aceiași jandarmi în misiune, la fel ca în februarie 2017, când oamenii au dat flori camarazilor noștri. Ce credeţi despre asta? Cum „o vedeți… din afară”?

Ei bine, de fapt, nu am detaliile. Știu despre evenimentele pe care le-ai menționat.
Ce pot să spun … este întotdeauna dificil să fii jandarm… sau carabinier, în țara noastră.
Vreau să spun că ești mereu supus, ești întotdeauna expus la multe incidente care se pot întâmpla. Dar aceasta nu înseamnă că o organizație este rea. S-a întâmplat. De asemenea, s-a întâmplat și în Italia. Deci nu văd … ceva special cu privire la acest eveniment.

În România, se fac investigații penale după acest eveniment. În Italia, ați face asta?

Da, desigur. Am fi făcut-o la fel. În cazul tău, presupun o investigație militară. În cazul nostru, ar fi o investigație civilă, deoarece implică civili. Dar, oricum, da! De fapt, am avut, de exemplu, după Summit-ul G-8 din Genova. Am fost acolo! Am fost trimis comandant al companiei. Am avut două sute de oameni. Înțeleg foarte bine situația.

Înainte de dezvoltarea tehnologiei și a mijloacelor de comunicare, lipsa surselor și căutările pentru o informație ar putea dura ore întregi sau poate zile …. În prezent, dăm click doar pentru o informație și o primim. Dar acum, vorbim despre un bombardament de informații. Nu toate sunt adevărate.  Poate că este vorba despre dezinformare sau manipulare.
Ce credeți despre efectul acestei strategii asupra tinerei generații?  Sunt pregătiţi tinerii să filtreze informațiile? Credeți că, în viitor, va exista un nou loc de muncă, un nou serviciu care să poată face acest filtru?

Ei bine, de fapt, “știrile false” sunt în creștere, foarte mare în Uniunea Europeană. După părerea mea, afectează societatea.
Poate că persoanele în vârstă, ca mine, nu sunt afectate … poate că am mai multe instrumente decât tinerii să filtrez informații, dar cu siguranță afectează societatea. Nu sunt pregătiți și folosesc social media mult mai mult decât am făcut-o eu. Noi am început cu cărțile, în bibliotecă.

Dar ei sunt o nouă generație. Și este o problemă reală pentru ei. Nu știu care ar fi soluția.  Cu siguranță, trebuie să discutăm şi despre o evoluţie legislativă, în acest sens. Cred că Uniunea Europeană și parlamentele naționale ar trebui să țină seama, într-adevăr, de această problemă specifică. Este o amenințare specială pentru societatea noastră.

Unde credeți că se îndreaptă lumea?

Cine știe? Sper că va fi mai bine. Nu sunt sigur (zâmbind – n.r.). Dar sigur că va exista mult mai multă tehnologie. Cel puțin, în opinia mea. Sunt bătrân. În opinia mea, tehnologia ar trebui … să sprijine omenirea, ci nu invers. Cu siguranță, tehnologia va juca rolul crucial în viitor. Sper că va fi mai bine decât este acum.

Cum vedeți rolul Jandarmeriei în societate și rolul societății în dezvoltarea Jandarmeriei?

Forțele de tip jandarmerie sunt cu adevărat importante pentru societățile noastre. Amândoi avem o tradiție de jandarmerie în societatea noastră, în societatea românească și italiană, este vorba despre a da tuturor cetățenilor, despre a oferi tuturor cetățenilor un serviciu bun, un serviciu bun de poliție. Cred că având în vedere acest sistem dual: poliția sau poliția civilă și forța de jandarmerie militară este cea mai bună modalitate de a oferi cetățenilor noștri un serviciu bun de poliție.

Ce așteptare aveți de la Jandarmeria Română?

Ei bine, speranța mea este că Jandarmeria Română va continua să ne sprijine așa cum a făcut până acum. Organizația mea, Carabinierii, apreciază foarte mult Jandarmeria Română.

Câteva cuvinte pentru revista noastră, pentru cititorii noștri? Aţi văzut revista noastră?

Da, desigur. V-am văzut revista. De asemenea, am scris un articol în revista dvs., după cum știți. Unul dintre oamenii noștri din cadrul CEO-ului a scris, de asemenea, un articol pentru revista dvs. Am văzut-o, am citit-o și în trecut. Revista dvs. este una valoroasă, am citit articolele dvs., sunt de calitate. Revista dvs. este destul de similară cu Revista Carabinieri. Am observat că nu se pune accent doar pe aspectele profesionale, ci și pe problemele din societate. Adică, este o revistă bună și ar trebui să continuați pe această cale.

În revista noastră, nu ne limităm doar la domeniul militar. Discutăm cu actori, artiști și alte personalităţi …

Dar acest lucru este minunat. Ar trebui să fii deschis pentru societate. Trebuie să fii! Și asta e calea corectă. Aceasta este și ceea ce face și revista Carabinieri. Este deschisă societății…